Zgodovina

1961
Na pobudo nekaterih članov PD Šoštanj ustanovljen Alpinistični odsek Šoštanj.

1966
Ustanovljen Šaleški alpinistični odsek.

1969
Dušan Kukovec in Janez Resnik kot prva Jugoslovana preplezata slovito severno steno Eigerja, istega leta opravita prvenstveni vzpon v Šaleški smeri v Paklenici. Tragično se pri solo vzponu v Štajerski Rinki konča pot Janeza Resnika.

1970
S koroškimi in celjskimi alpinisti je organizirana skupna odprava v norveško pogorje Trolltind. Ivč Kotnik in Franci Verko opravita vzpon v Angleški smeri, kasneje preplezata še prvenstveno smer (Slovensko smer) v južni smeri Romsdalhorna.

1974
Jaka Prelog, Silvo Jošt in Ivč Kotnik v okviru odprave v Kavkaz opravijo vzpon na Elbrus ter težek vzpon v severni steni Pik Ščurovskega.

1975
Ivč Kotnik je izbran v Jugoslovansko alpinistično odpravo na Makalu. 10. Oktobra z Vikijem Grošljem doseže vrh.

1976
Ivč Kotnik v navezi z Nejcem Zaplotnikom prepleza severno steno Matterhorna. Nastopi nova generacija izvrstnih alpinistov: Mišo Čulk, Tone Vovk, Ivo Hans Avberšek, Silvo Cerjak. Omeniti velja Čulkovo ponovitev Ameriško-Italijanske smeri v severni steni Huascarana v Andih.

1979
Ivč Kotnik se udeleži Jugoslovanske odprave na Mount Everest. Zaradi reševanja tovarišev prekine vzpon na 8000 metrih. Ivo Hans Avberšek in Mišo Čulk preplezata veliko težkih smeri (2 prvenstveni) na odpravi perspektivnih alpinistov v Fanske gore. Tragično se konča pot Miša Čulka pri plezanju v severni steni Toffane v italijanskih Dolomitih.

1981
Ivč Kotnik se udeleži Jugoslovanske odprave na Lhotse. V počastitev 20. obletnice odseka je organizirana odprava v Pamir. Marko Lihteneker osvoji Pik Komunizma, Ivo Hans Avberšek, Tone Vovk in Pavel Svatina pa Pik Korženevskaje.

1983
Ivo Hans Avberšek, Ivč Kotnik, Silvo Cerjak in Marko Lihteneker plezajo v Cordillieri Blanci. Osvojijo najvišji vrh Huascarana, Chopiqalki, Nevado Pisco in Yanapaqtso.

1985
Ivč Kotnik in Vid Preložnik sta med udeleženci odprave v Tien Šan. V stenah Korone, Svobodne Koreje in Baičečekeja sta preplezala več kombiniranih smeri.

1986
Leon Verdnik, Andrej Govedič, Vid Preložnik in Rok Preložnik v Južni Ameriki osvojijo vrh Pisca, Artensorahu, Caras I ter Pukaranro.

1988
Preko južne stene Kilimandžara uspe navezama Ivo Hans Avberšek - Ivč Kotnik in Grega Justin - Marko Lihteneker preplezati prvenstveno kombinirano Šaleško smer.
Naveze Silvo Cerjak - Cigljar, Tone Vovk - Rok Preložnik in Leon Verdnik - Ostruh pa so se preko južnega ledenika povzpeli na vrh Kilimandžara. Pri sestopu zaradi posledic hude višinske bolezni umre Silvo Cerjak. V spomin na tovariša jeseni Ivč Kotnik in Grega Justin preplezata Cerjakovo smer. Istega leta Rok Preložnik osvoji Satonpanth v indijski Himalaji. Ima načrt poleteti s padalom, vendar mu zaradi slabih vremenskih razmer ne uspe. Še en uspeh dosežeta Ivč Kotnik in Grega Justin z vzponom v Walkerjevem stebru v Grandes Jorassess. S tem Ivču uspe preplezati “tri zadnje probleme Alp”.

1990
Ivč Kotnik, Grega Justin in Leon Vernik so udeleženci slovenske meddruštvene odprave na Nanga Parbat v pakistanski Himalaji. Kotnik in Justin po čakanju na izčrpana alpinista z vrha prekineta vzpon preko 8000 metrov visoko.

1991
V korak z razvojem športnega plezanja gre tudi ŠAO. Dobimo umetno plezalno steno. Največje uspehe doseže z udeležbo v svetovnem pokalu Matej Mejovšek.

1994
Skupina šaleških alpinistov raziskuje Tibet.

1995
Ob 120. obletnici Premogovnika Velenje je organiziran vzpon tehničnega vodstva na Mont Blanc.

1996
Ponoven obisk perujskih in bolovijskih Andov in osvojen Huajna Potosi.

1997
Obisk Altaja v odmaknjeni Mongoliji.