CHAMONIX 2013

ImageLani sva bila s Tanjo v Chamonixu še sama, letos pa smo poletni dopust v francoski meki alpinizma preživeli štirje člani ŠAO.


Seveda je bila poleg nas tam tudi tam tudi ekipa, ki je osvojila Mont Blanc s katerimi bi šli sigurno na pivo, če bi vedeli, da so tudi oni v Franciji. Igor, Špela, Emil in Alenki so se odpravili v Chamonix predvsem osvojiti vrh, Rok, Anja, Tanja in Jure pa smo šli tja predvsem plezat.

S Tanjo gore okrog Chamonixa že poznava, zato sva si letos zastavila malenkost bolj ambiciozne cilje kot lani, za Roka in Anjo pa je bilo plezanje v francoskem granitu, v gorah med ledeniki in snežišči, nova izkušnja. Rok po poškodbi kolena ni bil povsem prepričan, kako bo šlo s plezanjem in s pristopi, vendar se je pokazalo, da nas tudi s poškodovanim kolenom na pristopih brez težav pusti za sabo, pri plezanju pa tudi ni bilo posebnih težav. Z Anjo sta splezala nekaj skalnih in kombiniranih smeri, v katerih sta pošteno spoznala lepote in težave plezanja v granitu in dostope preko ledenikov.

S Tanjo nama je na dopustu uspelo preplezati najin glavni cilj za to poletje, 1200m visoko smer "Eperon Frendo" v severni steni Aiguille du Midi. Za smer sva potrebovala 14 ur, plus 2 uri dostopa. V smeri po približno 200 metrih lažjega sveta sledi 19 konkretnih 50 ali 60 merskih raztežajev plezanja v skali od III do V+ in 10 ravno tako dolgih raztežajev v snegu, od katerih naklon v vsaj petih raztežajih doseže tudi do 70 stopinj. Na srečo smer izstopi le kakšnih 20 minut od zgornje postaje gondole, tako da sestop ni posebno težaven. Zadnjo gondolo sva sicer zamudila, vendar tudi spanje pred legendarnimi Wc-ji na postaji Midi ni bilo posebej neprijetno, sva bila vsaj na toplem, suhem in brez vetra. Sicer sva plezala krajše smeri, pa vseeno nekaj daljše in moda tudi malo težje, kot lani.

V Chamonixu smo spoznavali tudi značilnosti lokalnega javnega prevoza, v deževnih dneh trgovine z nepreglednimi količinami alpinistične opreme, bazen, jezero Lac de Passy v bližinjem kraju in legendarne hamburgerje Poco Loco. Ob večerjah smo seveda preizkusili tudi primerne količine piva in kakšnih 20 različnih vrst odličnega francoskega rdečega vina. Skratka še en odličen plezalni dopust!

V jeseni vas vse vabimo na predavanje, na katerem bomo naš obisk Chamonixa še bolj obširno predstavili.

Rok Plimon in Anja Lampret sta plezala naslednje smeri:
- Aiguilles Rouges, L'Index, J stena, Brunat – Perroux, V/IV-III, 220 m
- Aiguille du Genepi, JV stena, Arete du Génépi, 5b/5a-3, D, 200 m
- Aiguille du Refuge, J stena, Le Gâteau de Riz, 5c/4c, 170m
- Le Brevent, J stena, Frison – Roché, 6a/5c-5a, 200 m
- Aiguille du Midi, Arete des Cosmiques, IV+/II, 250m
- Dalles inferierures de l'Envers, J stena, Pillier rhodo-dindons, VI+/IV-VI, 250 m
- Aiguilles Rouges, L'Index, Z stena, L'An d'Emile, 6a/4a-5a, 250m

Tanja Ramšak in Jure Vrhovec pa sva preplezala smeri:
- Aiguilles Rouges, Tour des crochues, J stena, Violons tziganes, 6a+/6a-5b, TD, 200 m
- Aiguille du Genepi, JV stena, Mort de rire, 6a/5c-4b, D, 200 m
- Aiguille du Genepi, JV stena, Arete du Génépi, 5b/5a-3, D, 250 m
- Aiguille du Midi, S stena, Eperon Frendo, V+/V-III, 70 stopinj, D, 1200 m (1500 m)
- Dalles inferiéurs de l'Envers, JV stena, 20.000 lieus sous la neige, 6b/6a-4c, 300 m
- Aiguilles Rouges, Petite Floria, J stena, kombinacija Soho-Asia-Hotel Rwanda, 6b+/6b-4a, 300 m

besedilo Jure Vrhovec,
fotografije Anja, Tanja, Jure

ImageImageImage

ImageImageImageImageImageImage

ImageImageImage

ImageImageImage

"Le Team"

Image